Hampurilaissämpylä vaatii vaivaamista ja kunnon kohotuksen. Tämä ei ole sitten mikään bulkkisämpylä. Tässä kannattaa nähdä se kohottamisen helppous ja vaivaamisen vaikeus. Lopputulos palkitsee todella. Aikaa tähän menee ainoastaan kohottamiseen. Aloita siis ajoissa. Hampurilaissämpylä vai burgersämpylä? Kirjoitusvirheistä on ollut blogeissa puhetta mutta tällä mennään. Maailman onnistuneimmat sämpylät hampurilaiseen. Pysyy kasassa, maku hieno ja koostumus täydellinen. Koristelu viimeistelee. Idean kaappasin Ny Times lehden alkuperäisestä jonka hyvääruokaa ja annoskateutta blogi oli testannut. Virittelin hieman ja durum-vehnäjauhot auttoivat loistavaan lopputulokseen.
Vettä 2.5 dl
Maitoa 3 rkl
Durumvehnäjauhoja 3 dl
Vehnäjauhoja 5 dl
Kuivahiivaa 2 tl
Suolaa 1.5 tl
Sokeria 2 rkl
Voita sulatettuna 2 rkl
Kananmuna 1 kpl
Pinnalle seesaminsiemeniä tai kurpitsansiemeniä
Kananmuna ja vettä 2 rkl
Lämmitä vesi-maitoseos noin 42 asteiseksi, hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kulhoon sekaan hiiva ja sokeri. Anna tekeytyä noin reilusti yli 5 minuuttia. Sekoita jauhot, suola kunnolla. Sulata voi ja riko kananmuna sekaan. Laita yleiskoneeseen taikinakoukku ja lisää jauhoja sekä voi-munaseosta vuorotellen. Vaivaa noin 5-10 minuuttia. Irroita taikina välillä koukusta ja jatka. Voit tietenkin vaivata käsin, mutta kone helpottaa huomattavasti. Nyt vaivaa taikina voimakkaasti, pienessä määrässä jauhoja, kaikki viimeisimmätkin ilmakuplat pois. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota noin 2 tuntia.
Leivo taikinasta noin kuusi kappaletta, kohtuullisen suuria piukeita, pyöreitä pullia. Kohota leivinliinan alla vielä noin tunti, vedottomassa paikassa. Sekoita kananmuna ja vesi ja voitele sämpylät kauttaaltaan. Koristele pinta siemenillä. Paista kiertoilmalla 175 asteessa, keskitasolla noin plus 10 minuuttia hampurilaissämpylät kullanruskeaksi. Anna hetki olla vielä leivinliinan alla, ennen hampurilaisten kasaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Korjaan reseptiäni, mikäli teit paremmin! ;)