Saaristolaisleipä


Hieno saaristolaisleipä. Maltainen ja paranee vain vanhetessaan. Säilyy jääkaapissa kohtuullisen kauan. Kalan kanssa hieno leipä.

Piimää 1 litra
Hiivaa 75 g
Siirappia 3 dl
Kaljamaltaita 3 dl
Vehnäleseitä 3.5 dl
Ruisjauhoja 3 dl
Suolaa 1 rkl
Vehnäjauhoja n. 10-11 dl, seuraa hieman koostumusta
Voiteluun siirappia ja vettä, molempia sama määrä ja sekoita
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. 
  • Kun hiiva on hävinnyt piimän joukkoon, sekoita nesteeseen muut ainekset. 
  • Sekoita jauhot eritäin hyvin. 
  • Anna taikinan nousta pari tuntia. 
  • Varaa paistovuokia valmiiksi ja voitele ne. 
  • Kaavi taikina astioihin. 
  • Paista leipiä uunin alaosassa 175 asteessa noin kaksi tuntia. 
  • Hieman paistamisen puolivälin jälkeen valele silloin tällöin leipiä siirappivedellä. 
  • Kumoa leivät astioista esim. ritilälle jäähtymään ja laita pariksi päiväksi jääkaappiin. 
  • Lämpimänä uunista voin kanssa, mutta maku paranee vanhetessaan. 
  • Säilytä jääkaapissa.

VINKKI! Reilun viikon voit syödä herkkua. Ja nautittava kala- ja merellisten avecien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Korjaan reseptiäni, mikäli teit paremmin! ;)